imo Vastgoed
4.9
Gebaseerd op 158 recensies
js_loader

Oudstrijderslaan 38, 3140 Keerbergen

imo Vastgoed gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer
* door enkel essentiële cookies te accepteren werkt onze website mogelijks niet optimaal.
←   Nieuws

im(m)o nieuws: Energienorm Vanaf 2030 & Huurindexatie

Contacteer ons

Geplaatst op 30 augustus 2023

im(m)o nieuws: Energienorm Vanaf 2030 & Huurindexatieimo Vastgoed

Energienorm voor woningen vanaf 2030

Vanaf 1 januari 2030 treedt een nieuwe energienorm in werking. Vanaf deze datum kan een woning als ongeschikt worden beschouwd als de verhuurder niet over een EPC met een E-label beschikt (voor halfopen en vrijstaande woningen) of een D-label (voor rijhuizen en appartementen). De Vlaamse regering heeft deze regelgevende teksten principieel goedgekeurd vlak voor het zomerreces. Nu moeten ze enkel nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Raad van State.

Het huidige vereiste voor dakisolatie en enkel glas blijft natuurlijk van kracht en wordt aanvullend op de nieuwe energienorm toegepast. Zoals eerder aangekondigd, zal de Vlaamse regering een energienorm opnemen in de technische verslagen. Om bewoond of verhuurd te mogen worden, moeten woningen een minimaal EPC-label behalen. Indien ze hier niet aan voldoen, lopen ze het risico als ongeschikt te worden bestempeld.

Huurindexatie vanaf 1 oktober 2023

Vanaf 1 oktober 2023 zullen de restricties met betrekking tot de indexering van huurprijzen voor minder energie-efficiënte woningen in Vlaanderen komen te vervallen. Vanaf die datum zal het opnieuw mogelijk zijn om huurprijzen te indexeren voor woningen met een EPC-label E of F (of zonder EPC-label). Bij woningen met een label D zal de beperking tot 50% eveneens komen te vervallen. Het is echter belangrijk op te merken dat er vanaf nu rekening moet worden gehouden met correctiefactoren. Deze factoren zullen voorkomen dat de huurverhoging die gedurende het afgelopen jaar “gemist” werd, alsnog wordt ingehaald.

←   Nieuws

Meer recent nieuws